Határtalanul

hatartalanul animalt

 

hatartalan

 

 

 

 

 

A Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola 2011 óta a Határtalanul pályázat keretében nyújt be pályázatot a szórvány magyar területek megismerésére. A pályázat kiírója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, aki többek között a hetedik évfolyamosok részére írja ki a pályázatot. A kezdetek óta egyszer nem sikerült elnyernünk a támogatást, két évben Felvidéken kirándultunk, ötödik éve kirándulunk Erdélyben, Székelyföldön. Tanulóink és a kísérő pedagógusok nagyon szeretik ezeket a kirándulásokat, melynek nagyon fontos programja testvértelepülésünk, Marossárpatak iskolájában a hetedikes tanulókkal való ismerkedés, közös program lebonyolítása. Október közepén látogattunk el újra tanulóinkkal Erdélybe. Programunk fontos eleme még, hogy azokkal a költőkkel, írókkal és történelmi személyiségekkel ismerkedjenek meg még mélyebben a gyerekek, akiknek erdélyi kötődésük van. A program keretében ellátogattunk, emlékeztünk Csucsán Ady Endrére, Marosvásárhelyen II. Rákóczi Ferencre, Sütő Andrásra. Második nap emlékeztünk Farkaslakán Tamási Áronra, Szejkefürdőn Orbán Balázsra. Harmadik nap Marosvécsen a Helikon Társaság költőire, íróira, Wass Albertre. Utolsó nap Kolozsváron Mátyás királyra és a Házsongárdi temetőben nyugvó nagy magyar személyiségekre (Apáczai Csere János, Kós Károly, Dzsida Jenő). Erdély természeti értékei közül gyönyörködtünk a Gyilkos tónál, a Békás szorosnál, lenyűgözött bennünket a Parajdi Sóbánya szépsége. A meglátogatott helyeken a tanulók írták és olvasták fel kiselőadásukat adott témában illetve koszorúztunk. Minden évben rengeteg szép emlékkel térünk haza, több gyermeknek alakult ki baráti kapcsolata már marossárpataki diákkal.

Intézményünk 7. évfolyamos tanulói 2019. április elején 4 csodálatos napot töltöttek Erdélyben a Határtalanul pályázat támogatásával. A kiránduláson megemlékeztek és koszorút helyeztek el az erdélyi költők, írók emlékhelyeinél. Marossárpatakon találkoztak, ismerkedtek az ott tanuló
hetedikes tanulókkal. Képünk Marossárpatakon a Szoborparkban készült.

 

 

A Földesi Karácsony Sándor Általános Iskola és AMI 7. évfolyamos tanulói a „Határtalanul” pályázat keretében 2018.május 16-19-én négy feledhetetlen napot töltöttek Erdélyben. Felkeresték az erdélyi költők, írók emlékhelyeit, neves történelmi személyiségekhez kapcsolódó helyeket. Jártak Nagyszalontán, Csucsán, Marosvásárhelyen, Madéfalván, Gyimesbükkön, Segesváron, Szejkefürdőn, Farkaslakán, Parajdon, Marosvécsen, Kolozsváron. Testvértelepülésünk, Marossárpatak iskolájában találkoztak az ottani hetedikes tanulókkal és közös programon vettek rész velük.

 

 

Csoportkép a Gyimesben

 

 

7. évfolyamos tanulóink 2017. május 18-20. között jártak Erdélyben a Határtalanul! program keretében. Az út során Ady Endre költőnkhöz kapcsolódóan jártak Nagyváradon, Csucsán, megtekintették Kolozsváron Mátyás király szülőházát. Marosvécsen tisztelegtek Wass Albert emléke előtt, Farkaslakán Tamási Áronra emlékeztek. Megismerkedtek a marossárpataki iskola 7. évfolyamos tanulóival.

.